Zeepiraten slaan toe nabij de Wia Wia Bank, aantal vissers vermist

Een booteigenaar deed op zaterdag 28 april het politiebureau te Nieuw Amsterdam aan en gaf aan dat de bemanning van één van haar vaartuigen op de Atlantische oceaan ter hoogte van de Wia Wia Bank beroofd is geworden door zeepiraten. De politie kreeg daarna de melding dat er vier vaartuigen beroofd zijn geworden door zeerovers.
In de vooravond verscheen er een manspersoon met letsels aan zijn lichaam op hetzelfde politiebureau. Hij gaf aan dat hij een kapitein is van een vaartuig en aangifte kwam doen van zeepiraterij.
Hij verklaarde dat hij met zijn bemanningsleden op vrijdag 27 april bezig was de netten uit te gooien toen zij een vaartuig op hen zagen afkomen. Toen het vaartuig dichtbij genaderd was, zag hij een manspersoon van Guyanese afkomst. Deze manspersoon was gewapend met een jachtgeweer. Hij herkende hem als “Dick”. In het vaartuig zaten ook “Bolo”, “Crackhead” , “Sanbad” ( allen Guyanezen) en een donkerkleurige manspersoon die hij niet kent.
“Dick” loste een schot uit het jachtgeweer en sommeerde de kapitein en zijn bemanning te gaan liggen in het vaartuig. De zeerovers brachten het vaartuig waarin zij zaten tegen het vaartuig van de vissers en sprongen het vaartuig in. De vissers werden kapverwondingen toegebracht met scherpe voorwerpen. De kapitein en zijn bemanning werden toen opgedragen overboord te springen. Eén van de bemanningsleden wist niet te zwemmen en verdween in de diepte.
Toen de kapitein het water was ingesprongen loste “ Bolo” een schot in de richting van hem. Hij zwom weg, maar kon nog zien hoe de overige bemanningsleden die zich in het water bevonden, werden geslagen met bamboestokken op het hoofd.
Op zaterdag 28 april kreeg hij om 14.00 uur hulp van een voorbij varende vissersvaartuig.
Op die zelfde avond ( zaterdag 28 april) kreeg de politie tegen 22.00 uur wederom de melding dat er een vaartuig naar binnen voer met drie slachtoffers van een zeeroof. Het ging in deze om bemanning van twee verschillende vaartuigen. Alle drie slachtoffers hebben kapverwondingen over hun lichaam. Zij verklaarden dat zij beroofd zijn geworden door zeepiraten ter hoogte van de Wia Wia Bank. Twee van de slachtoffers bevonden zich op één vaartuig, terwijl het derde slachtoffer op een andere was. De twee slachtoffers van het ene vaartuig bleken arbeiders van de booteigenaar te zijn, die eerder op de dag de melding had gedaan dat de bemanning van haar vaartuig beroofd is geworden.
Uit het vaartuig van de kapitein die de aangifte heeft gedaan is hij tot nog toe de enige die terecht is. De vier bemanningsleden worden vermist. Uit het vaartuig van de eigenaar die de eerste melding maakte, worden er drie bemanningsleden vermist. Van het derde vaartuig is slechts één bemanningslid terecht en worden er vier vermist. Van de drie vaartuigen worden er in totaal elf personen vermist.
Naar zeggen van de slachtoffers zijn er vier vaartuigen beroofd geworden, echter is er van het vierde vaartuig of van slachtoffers uit het vierde vaartuig nog niets bekend.
Volgens de vissers is het gebruikelijk dat er 5 personen in een vissersboot werken (4 bemanningsleden en de kapitein).
De Maritieme Politie, De Kustwacht en een visserscollectief zijn naar het gebied.

Dit bericht delen

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Wij gebruiken cookies om de website goed te laten werken en om volledig anoniem het gebruik van onze website te analyseren.