Vermoedelijke valsemunter aangehouden en opgesloten

De politie van Nickerie heeft op zaterdag 11 april de Liberiaan Gray U. aangehouden in een pension in het district Nickerie. De politie ging op onderzoek uit na informatie dat Gray en nog een andere man naar personen zochten die ruwgoud wilden kopen en dat zij valse valuta in hun bezit hadden. Bij onderzoek in de kamer van Gray trof de politie duizenden stukkenpapier aan nagenoeg  ter grote van een muntbiljet. Het papier rook sterk naar een voor de politie onbekende stof. Er zijn ook twee flessen met een voor de politie vooralsnog onbekende vloeistof in de kamer aangetroffen. De politie vermoed dat de uitgesneden papier gebruikt zou worden om valse muntbiljetten te produceren.

Gray verklaarde dat het papier en de flessen met vloeistof niet van hem maar van zijn kamergenoot  bij hem bekend als Doo waren. Voorts dat Doo naar Guyana vertrokken was. Gray had een Liberiaanse identiteitskaart en een vervallen Liberiaanse paspoort bij zich. Gray verklaarde verder dat hij uit zijn land is gevlucht vanwege een oorlog dat daar gaande is. Voorts dat hij zich bij het kantoor van de Verenigde Naties(VN) hier te lande aangemeld heeft en dat hij een vluchtelingen status heeft. Bij verifiëring bleek die verklaring van Gray in strijd met de waarheid te zijn. Hij heeft zich nimmer aangemeld bij het VN kantoor hier te lande.

Vermeldenswaard is dat deze Liberiaan in 2010 reeds uitgezet was door de politie van de Vreemdelingendienst naar Frans-Guyana, aangezien hij vanuit dat land illegaal ons land was binnen gekomen. Gray is hangende het onderzoek in verzekering gesteld op grond van artikel 265 van het SWvSR. Dat artikel luidt als volgt:

Hij die stoffen of voorwerpen vervaardigt of voorhanden heeft waarvan hij weet dat zij bestemd zijn tot het namaken,vervalsen of in waarde verminderen van muntspeciën of het namaken of vervalsen van munt- of bankbiljetten, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren. De rechter mag de veroordeelde in plaats van een gevangenisstraf ook een geldboete opleggen.

Dit bericht delen

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Wij gebruiken cookies om de website goed te laten werken en om volledig anoniem het gebruik van onze website te analyseren.