Update: Bommelding was drill / worst case scenario SOL

Bij de SOL depot te Beekhuizen aan de Abattoirweg werd er heden morgen, woensdag 27 maart, tussen 0.9.00 en 11.00.uur een bommelding oefening gehouden. De verschillende diensten die daar aan deelnamen zijn het Command Center, DNV ( bomb squad), het Korps Brandweer Suriname (KBS), de Politie waaronder Algemene Surveillance Dienst, Motor Surveillance Dienst, Regio Bijstand Team Paramaribo en Ressort Nieuwe Haven. De SOL heeft gediend als facilitator en slachtoffer.

Een week geleden is vergaderd met de coördinator van de SOL, mevrouw Tikai. Daarbij  zijn alle actoren voorgehouden wat hun rol ter plaatse was.

Case Scenario

Volgens het scenario ontdekt een der chauffeurs dat er een pakketje dat op een bom lijkt aan een der benzine transport trucks is bevestigd. Hij slaat alarm waarna het Command Center (CC) ingeschakeld wordt. Het CC schakelt de overige eerder genoemde diensten in. De SEH wordt eveneens in kennis gesteld en wordt gevraagd stand-by te zijn voor eventuele slachtoffers. De klokt tikt omdat de aanrijd tijd van alle diensten gemeten wordt. De MSD zorgt voor een weg omlegging vanaf de kruising van het Van ’t Hogerhuys- tot  de Willem Campagnestraat en ook de rotonde nabij de Wijdenbosch brug. De politie evacueert het personeel van de SOL naar een veilige afstand verwijderd van het gevaar. De bom specialisten gaan aan het werk en neutraliseren en verwijderen de bom. Na een zoektocht op het complex blijkt dat er geen andere bommen of projectielen geplaatst waren. Het sein veilig wordt gegeven waarna het personeel terug kan naar hun kantoorruimten om hun werkzaamheden te hervatten. Er waren geen slachtoffers die medisch moesten worden behandeld waardoor de ambulance niet hoefde uit te rijden.

Bij de evaluatie zullen de min en verbeter punten besproken worden.

Opvallend hier was dat verkeersdeelnemers niet op de juiste wijze hebben ingespeeld op de loeiende sirenes en zwaailichten van de hulpdiensten. Automobilisten weken niet allemaal uit noch stopten zij. Anderen bleven gewoon stil staan zonder de weg vrij te maken. Een voetganger stak rennend de straat over terwijl de colonne van pro-wagens met zwaailichten en sirene kwam aangereden. De bestuurder kon nog net voorkomen dat de overstekende man werd aangereden.

Op de gemeenschap wordt er een beroep gedaan de weg vrij te maken zodat hulpdiensten die met zwaailichten en sirene door het verkeer rijden ongehinderd hun bestemming kunnen bereiken. Ook de voetganger moet hen die voorrang verlenen.

Dit bericht delen

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Wij gebruiken cookies om de website goed te laten werken en om volledig anoniem het gebruik van onze website te analyseren.