Secretaris-Generaal van INTERPOL op bezoek in Suriname

Kenneth Noble

De Secretaris-Generaal van Interpol de heer Ronald Noble was gisteren voor een kort bezoek in Suriname. Hij is op bezoek gegaan bij  minister Belfort van het ministerie van Justitie en Politie, de procureur-generaal meneer Punwasi en de korpschef  hoofdcommissaris  Humphrey Tjin Liep Shie.  De heer Noble heeft zijn medewerking verleend voor het houden van een persconferentie in de conferentie  zaal van het hoofdbureau van politie aan de Duisburglaan.

Interpol werd opgericht in 1923 in Wenen op initiatief van Johannes Schober, hoofd van de Weense politie. De leden waren politiemensen uit 20 Europese landen, zoals Frankrijk en Engeland.Het idee voor een nauwe internationale samenwerking van de politie ontstond negen jaar eerder, toen prins Albert van Monaco politiehoofden uit 14 landen uitnodigde. Hij was wanhopig. Oplichters uit heel Europa overspoelden de casino’s van Monte Carlo, en het kleine politiekorps van Monaco wilde weten hoe andere landen zo’n probleem aanpakten. Hierdoor kwam men op het idee van een
internationale samenwerking.

Na de oprichting in 1923 kreeg de organisatie haar hoofdkwartier in Wenen, en in de Tweede Wereldoorlog namen de nazi’s Interpol over. Na de oorlog ging het hoofdkwartier naar het Franse Lyon. Sindsdien is de samenwerking aanzienlijk gegroeid. 190 landen zijn nu aangesloten bij Interpol. Ze wisselen informatie uit over alle vormen van criminaliteit.

Als een lidland bijvoorbeeld een verdachte zoekt die buiten haar grenzen gevlucht is  mag dat land vragen aan Interpol om die verdachte internationaal te laten signaleren. Dat betekend dat alle lidlanden op de hoogte worden gesteld dat zo iemand door  dat lidland wordt opgespoord voor een bepaald strafbaar feit. Het lidland waar de verdachte naar toe is gevlucht kan deze verdachte aanhouden en uitleveren aan het lidland dat hem of haar nodig heeft.    Om op de signaleringslijst van Interpol geplaatst te worden moet de verdachte opgespoord worden voor een misdrijf  dat bedreigt wordt met minimaal 2 jaren gevangenisstraf. Personen die verdacht worden van bijvoorbeeld spionage  worden niet op de lijst van Interpol geplaatst, omdat die zaken over het algemeen sterk politiek gemotiveerd zijn volgens de heer Noble.

Het is de eerste keer dat een secretaris-generaal van Interpol op  bezoek is gekomen in Suriname. Op de vraag van een journalist zei de heer Noble dat zes Surinamers voorkomen op de signaleringslijst van Interpol.

 

 

 

 

 

 

Dit bericht delen

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Wij gebruiken cookies om de website goed te laten werken en om volledig anoniem het gebruik van onze website te analyseren.