Reactie met betrekking tot transport van zwaar materieel

Naar aanleiding van berichten in de media dat ondernemers stagnatie ondervinden bij politiebegeleiding van zwaar materieel, maken wij het volgende bekend:

In de verkeerswetgeving is opgenomen dat voor” Bijzonder Vervoer”vergunning vereist is van de districtscommissaris. Het gaat hierbij om voertuigen en ladingen die breder zijn dan 2.50 meter of hoger dan 3.80 meter of de asdruk van 8000 kilogram overschrijden.
In strijd met deze bepalingen verleent de politie reeds geruime tijd medewerking aan de ondernemers vanwege het algemene maatschappelijke belang.

De afgelopen maanden heeft het aantal verzoeken om zwaar materieel te begeleiden een enorme vlucht genomen waarbij de ondernemers verwachten zo snel mogelijk door de politie bediend te worden met als gevolg:

• Een grote druk op de capaciteit van de verkeerspolitie
• Veel overlast voor overige weggebruikers
• Meer kans op schade aan de openbare wegen en nutsvoorzieningen.

Onlangs heeft de leiding van het KPS besloten om tot herziening van het beleid over te gaan. De ondernemers zullen na de reorganisatie een vergunning moeten overleggen van de districtscommissaris.
Politiebegeleiding zal slechts op de momenten waarop het verkeer zulks toelaat en politiecapaciteit beschikbaar is uitgevoerd worden. Er wordt een beroep op de betrokkenen gedaan om met het voorgaande rekening te houden en tijdig de formaliteiten in orde te maken/cq het verzoek voor politiebegeleiding te doen.
In het nieuwe beleid zullen ondernemers gecertificeerd worden om, met in achtneming van de instructies van de politie op de aangewezen routes zelfstandig zwaar materieel te transporteren, zodat de afhankelijkheid van de politie afneemt.

Ondernemers kunnen de afhankelijkheid van de politie beperken door gebruik te maken van zwaar materieel dat niet tot bijzonder vervoer wordt gerekend.

De politie zal zich blijven inzetten om zo goed mogelijk aan de verzoeken voor begeleiding te voldoen, echter moet men rekening houden dat het om bijzonder transport gaat, waarbij de weg op een abnormale wijze wordt belast. Als gevolg hiervan moet men rekening houden met enige stagnatie bij de afhandeling van verzoeken om politie begeleiding.

 

 

Dit bericht delen

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Wij gebruiken cookies om de website goed te laten werken en om volledig anoniem het gebruik van onze website te analyseren.