Politieambtenaren en burgers ingesloten in zaak Powaka

De afdeling Onderzoek Personeel Zaken (OPZ) van de politie heeft op donderdag 19 november vier verdachten in verzekering gesteld in de mishandelingzaak van Powaka. Het gaat in  deze om de politieambtenaren Wendel B. en  Guillermo C. en de burgers Hendrik  S. en Marvin O.  

Het voorlopige onderzoek heeft uitgewezen dat de  groep waartoe de twee politieambtenaren  behoorden  van een recreatieoord  kwamen. Onderweg naar Paramaribo kwamen zij ter hoogte van het dorp Powaka vier inheemse mannen tegen. De mannen maanden één van de chauffeurs van de voertuigen aan  om het groot licht waarmee ze reden af te zetten, aangezien zij verblind werden.

De chauffeur stapte uit het voertuig en liep naar de vier mannen om hen om rekenschap te vragen. Er ontstond een woordenwisseling tussen de mannen. Een andere manspersoon  stapte uit het andere voertuig met in zijn hand een stok, gelijkende op een knuppel. Hij  bracht zonder enige reden één van de inheemse mannen een slag toe op het hoofd.  Er ontstond een gevecht tussen de heren. Volgens verklaring van de slachtoffers probeerden zij te voorkomen dat hun familielid meerdere slagen zou worden toegebracht met de knuppel.  Op een gegeven moment stapten alle mannen uit beide voertuigen. Eén van de mannen loste schoten in de lucht. De dorpsgenoten kwamen op het geluid af. Door de drukte ontstond er een chaotische situatie.

De politie van Paraman die via de Centrale Meldkamer werd ingeschakeld, ging ter plaatse voor onderzoek. De politie trof  drie inheemse mannen liggend langs weg aan die letsels hadden opgelopen. Ook de groep mannen die uit beide voertuigen waren gestapt werden aangetroffen. In de groep bevonden zich twee politieambtenaren. Zij verklaarden  aan de politie dat  vier inheemsen  geprobeerd hebben hen te beroven. Aan de hand van deze rapportage werden de  inheemsen als verdachten aangemerkt .

Gezien de letsels die zij hadden opgelopen werd een ambulance ingeschakeld. Twee van de inheemse mannen  werden overgebracht naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis. De derde man werd overgebracht naar het politiebureau. Op het bureau aangekomen, bleek ook hij zodanige letsels te hebben opgelopen dat de ambulance wederom moest worden ingeschakeld om ook hem af te voeren.

Op de Spoed Eisende Hulp aangekomen trof de politie in plaats van de twee slachtoffers die eerder waren afgevoerd, drie slachtoffers aan.  Van het ambulance personeel kreeg de politie te horen dat ze onderweg naar Paramaribo werden gestopt door een slachtoffer met letsels.  Vanwege de geconstateerde letsels is het slachtoffer meegenomen naar het ziekenhuis voor medische behandeling.

Nadere onderzoek wees uit dat deze manspersoon ook betrokken  was bij het geval te Powaka.  Drie van de vier inheemse mannen werden onder politiebewaking in het ziekenhuis opgenomen, aangezien zij als verdachten werden aangemerkt van poging tot beroving. Voor de voorgeleiding begaf een inspecteur zich naar het ziekenhuis.  De verklaring van de ‘verdachten’  was aanleiding voor de inspecteur om de zaak over te dragen aan OPZ  voor een diepgaand onderzoek.

Dit onderzoek heeft ertoe geleid dat de twee politiemannen en  twee burgers die in beeld zijn gebracht zijn aangehouden ter zake zware mishandeling en openlijke geweldpleging. Het onderzoek in deze zaak wordt voortgezet.  

Het Korps Politie Suriname betreurt  het ten zeerste dat de twee politieambtenaren als diender van de gemeenschap de wettelijke voorschriften hebben overtreden.

 

 

 

Dit bericht delen

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Wij gebruiken cookies om de website goed te laten werken en om volledig anoniem het gebruik van onze website te analyseren.