Politie adviseert controle op bouwjaar bij aankoop voertuigen

De afdeling Kapitale Delicten heeft enkele zaken in onderzoek, waarbij gebleken is dat kopers van voertuigen in de maling zijn genomen door autohandelaren.  Deze groep benadeelden werden voorgehouden dat hun voertuig een bouwjaar heeft dat niet ouder is dan tien jaar.

Volgens de invoerregels mogen auto’s ouder dan tien jaar niet worden ingevoerd.  

De klanten van wie sommigen dringend een vervoer nodig hebben, sluiten nadat zij alle gevraagde benodigdheden hebben afgestaan aan de autodealer de koopovereenkomst. Wanneer de kopers het voertuig eenmaal in handen hebben, ontdekken zij achteraf dat het bouwjaar van de auto niet klopt.

Zo komen zij erachter dat ze zijn beetgenomen door de autodealers en schakelen zij de politie in. Zo een onderzoek kan enige tijd duren voordat er klaarheid kan worden gebracht in de zaak. De klanten raken hierdoor dubbel geïrriteerd en schuiven vaak genoeg  de schuld in de schoenen van de politie die volgens hun niet snel genoeg het onderzoek verricht.  

Het politioneel onderzoek moet nu uitwijzen waar het mis gaat, aangezien er verschillende instanties of personen tijdens de procedurele afhandeling in beeld komen. Daarnaast wordt het onderzoek enigszins bemoeilijkt als het vermoeden bestaat dat de frauduleuze handeling door de buitenlandse exporteur is gepleegd.

Redenen waarom de politie een beroep doet op kopers van voertuigen om eerst achter het chassisnummer van het voertuig te komen.   Met dit chassisnummer dat uit zeventien (17) tekens bestaat, maar altijd met zes (6) cijfers eindigt, kunt u als individu zelf op enkele internet sites het bouwjaar controleren.

Enkele sites waar u terecht kunt zijn: http://www.vindecoder.net; http://www.vindercoderz.com; https://www.nicb.org/theft and fraud awareness/vincheck ; https://www.carfax.eu/nl/gratis-chassisnummer-check.html

Via google kan ook specifiek op automerk gecontroleerd worden.

Het is van belang het chassisnummer eerst te controleren. Dit is aangegeven op de eigendomsdocumenten  waarmee het voertuig wordt ingevoerd. Met behulp van het chassisnummer kunt u simpel en snel ontdekken of het bouwjaar van een auto klopt. U kunt ook nagaan als er met de kilometerstand is gesjoemeld of dat het voertuig via internet als gestolen is gemeld.

Het is in uw belang dus neemt u alle tijd om de informatie te achterhalen. Zo bespaart u  uzelf alle leed. Het kopen van een voertuig is een grote investering, dus als u  geen kennis draagt van zaken, gaat u dan met een betrouwbare monteur of andere deskundige die u van goed advies kan dienen.

De politie doet een beroep op lezers van dit bericht om het zoveel mogelijk te delen.

Dit bericht delen

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Wij gebruiken cookies om de website goed te laten werken en om volledig anoniem het gebruik van onze website te analyseren.