Ondanks alertheid waken voor criminaliseren van onschuldigen

Via social media is er een foto verspreid van twee manspersonen die op een adres zijn geweest om te vragen naar iemand. Het geval deed zich voor op maandag 23 april.

De vrouw des huizes die de mannen te woord stond, maakte een foto van hen en publiceerde deze foto gelijk met een waarschuwingstekst dat het om criminelen zou gaan.
De twee mannen die later op de dag van hun vrienden en families de foto toegestuurd kregen, begaven zich op dinsdag 24 april naar de politie van Geyersvlijt om zich te beklagen over de onterechte beschuldiging aan hun adres.
Het tweetal gaf aan dat zij opzoek waren naar iemand, bij wie zij een pakket uit Nederland moesten afhalen en dat zij die bewuste mevrouw op dat adres hebben gevraagd.
De politie van Geyersvlijt heeft naar aanleiding van de aangifte een onderzoek ter plaatse ingesteld en de mevrouw in kwestie aangesproken.
De politie stelt de alertheid van de burgers heel erg op prijs, maar doet een beroep op hen om in zulke situaties gelijk de politie in te schakelen. Indien het u gelukt is om een foto te maken, kunt u de wetsdienaren die de plek zullen aandoen de foto’s tonen, zodat zij op onderzoek kunnen uitgaan om met zekerheid te kunnen stellen dat het inderdaad om verdachte personen ging of om personen die slechts naar informatie op zoek waren.
Het criminaliseren van onschuldigen valt onder smaad en is opgenomen in artikel 320 van het Wetboek van Strafrecht:
Smaad, smaadschrift- artikel 320 Wetboek van Strafrecht
1. Degene die opzettelijk iemands eer of goede naam aanrandt, door beschuldiging van een bepaald feit, met het kennelijke doel om daaraan ruchtbaarheid te geven, wordt als schuldig aan smaad, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden en geldboete van de derde categorie, hetzij met één van beide straffen

2. Indien dit geschiedt door middel van geschriften, afbeeldingen of gegevens uit geautomatiseerde werken, verspreid, openlijk tentoongesteld of aangeslagen, of door geschriften of gegevens waarvan de inhoud openlijk ten gehore wordt gebracht, wordt de dader, als schuldig aan smaadschrift, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar en geldboete van de derde categorie, hetzij met één van beide straffen.

3. Noch smaad noch smaadschrift bestaat voor zover de dader klaarblijkelijk heeft gehandeld in het algemeen belang of tot noodzakelijke verdediging.

Het Korps Politie Suriname benadrukt dat zij de wil van de samenleving om samen te vechten tegen criminaliteit heel erg op prijs stelt, maar dat wij ervoor moeten waken dat wij geen onschuldigen criminaliseren.

Dit bericht delen

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Wij gebruiken cookies om de website goed te laten werken en om volledig anoniem het gebruik van onze website te analyseren.