Korps Politie Suriname feliciteert lichting 1986

Het Korps Politie Suriname feliciteert de medewerkers die op 1 maart 1986 in dienst traden bij de politieorganisatie.
Zij herinneren het heuglijk feit dat zij 35 jaar in dienst zijn bij de politieorganisatie. Deze lichting bestond uit 116 jonge mannen onder wie 15 muzikanten. Hiervan zijn er zeven (7) tot hoger leven opgeroepen en elf (11) gepensioneerd.

Enkele wetenswaardigheden over deze lichting zijn:
Tijdens de binnenlandse oorlog van 1987 is KENNITH HOEVER, tijdens het uitoefenen van zijn beroep getroffen door kogels en kwam ten gevolge hiervan te overlijden.
In dezelfde periode werden de twintig (20) eerst geslaagden uit deze lichting gemilitariseerd, waarbij drie hunner naar Moengo afreisden ter ondersteuning van de militairen.
Uit deze lichting hebben drie personen een bijzondere bevordering genoten, te weten:
1. de gepensioneerde Robby Graanoogst (van agent van politie 2e klasse naar majoor van politie).
2. De Inspecteur van Politie 1e klasse Clyde Vrede (van Onder Inspecteur van Politie tot Inspecteur van Politie 3e klasse.
3. de gepensioneerde Guno Kolf (van Onder Inspecteur van Politie naar Inspecteur van Politie 3e klasse).

Verder vielen uit deze lichting de politieambtenaren R. Sabajo en H. Kromosentono op, die deel uitmaakten van het eerste Arrestatie Team (A.T.) van het Korps Politie Suriname. De gepensioneerde G, Kolf maakte toen deel uit van de leiding van het A.T. (Commandant van de eenheid).
Als oud PVV-voetballers hebben we C. Wip, S. Hanenberg, beiden in de rang van Inspecteur van Politie 2e klasse, Inspecteur van Politie 1e klasse P. Tjin Liep Shie, M. Revales en Ch. Read.

Inspecteur Tjin Liep Shie liep tijdens een voetbalwedstrijd van PVV een lelijke halswervel en rugblessure op. Na jaren ziek te zijn geweest is hij thans volledig hersteld.

R. Rusland die in de rang van agent van Politie 1e klasse liep, werd tijdens een verkeerscontrole in het ressort Latour aangereden door een weggebruiker die de controle wilde ontwijken. Na 12 dagen op de afdeling Intensive Care te hebben gelegen en aan geheugenverlies leed, herstelde hij na 3 maanden volledig en hervatte hij zijn werkzaamheden.
G. Arupa werd samen met R. Rusland gegijzeld door de Tucajana’s. Zij moesten in opdracht van Inspecteur van Leuvenum (wijlen) een wapendepot in beslag nemen te Post Utrecht. Tijdens deze operatie werden zij verrast en gegijzeld. Arupa werd gestuurd om contact te leggen met de inspecteur, zodat die de onderhandelingen kon starten. Rusland bleef in gijzeling. De inspecteur weigerde naar het gebied te gaan, waardoor Arupa terugkeerde en zelf startte met de onderhandelingen. Hierdoor kon hij samen met Rusland terugkeren.
De Inspecteur van Politie 2e klasse Ll. Tolud werd tijdens een bezoek van de minister van Regionale Ontwikkeling te Kwakoegron in zijn been geschoten toen hij optrad tegen ontevreden bewoners van dat gebied. Door tussenkomst van mevr Mathoera, die deel uitmaakte van de leiding van het KPS en meneer Homoet werd hij per helikopter afgevoerd naar het Academisch Ziekenhuis van Paramaribo.
In de jaren 90 is Inspecteur Tolud samen met de Inspecteurs Wip en A. Alfaisi onder leiding van de thans wijlen Inspecteur Goodings in het district Marowijne gegijzeld door het Jungle Commando. Daarbij werden zij door de gijzelaars naar Frans – Guyana overgebracht.

Ondanks de vele obstakels en moeilijkheden hebben R. Sabajo, B. Chirill, R. Bakboord, R. Rusland, J. Foort , de Inspecteurs Tolud, Wip en S. Tsie Chung Sjoe hun werkzaamheden tezamen met de militairen in Moengo voortgezet tot 1992. Dat was voor hun de grimmige periode die zij nooit meer wensen mee te maken.
De Inspecteurs C. Wip, D. Marcet, D. Jakaoemo, S. Hanenberg, S. Tsie Chung Sjoe, M. Sewrattan, D. Yhap, R. Dams, R. Ramelan, Ll. Tolud, A. Sewgobind en C. Cederboom bekleden momenteel een leidinggevende functie binnen het Korps Politie Suriname.

Op maandag 1 maart 2021 is er ter vereeuwiging van deze medewerkers een plakkaat onthuld op het Politieacademie die gevestigd is aan de Commewijnestraat.
De korpsleiding wenst deze collega’s heel veel succes toe in hun verdere loopbaan. Blijft u zorgdragen voor de veiligheid en leefbaarheid in ons geliefd land.
Bron: commissie vierring 35 dienstjaren lichting 1986

Dit bericht delen

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Wij gebruiken cookies om de website goed te laten werken en om volledig anoniem het gebruik van onze website te analyseren.