Korps Politie Suriname en de U.S. ambassade melden officiële ingebruikname van AFIS

Ambassadeur Anania overhandigt de sleutel van de kamer waarin

het apparaat is aan de korpschef.

 

Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie heeft vandaag, dinsdag 8 april, samen met de ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika Jay Anania het Vingerafdrukkenidentificatiesysteem (AFIS) in gebruik genomen. Dit systeem is een schenking van de U.S. Departement of State Bureau of International Narcotics and Law Enforcement (INL) en is onderdeel van de “Caribbean Basin Security Initiative” van de Verenigde Staten van Amerika. Deze schenking moet gezien worden in het licht van de inspanningen van de Verenigde Staten van Amerika om Suriname te assisteren in de strijd tegen drugssmokkel en transnationale criminaliteit.

Ambassadeur Anania gaf aan dat de Verenigde Staten erkent dat je als individueel land met een geïsoleerde aanpak de transnationale criminaliteit niet effectief zal kunnen bestrijden. De aanpak van dit soort van criminaliteit vereist een gezamenlijk aanpak tussen de verschillende landen. De schenking van AFIS maakt deel uit van de samenwerking tussen Amerika en Suriname om de veiligheid en bescherming van de burgers  en de samenleving te vergroten. Het AFIS zal de politie in Suriname helpen om misdrijven op te lossen, criminelen zichtbaar te maken of  om te voorkomen dat strafbare feiten gepleegd worden. Het is  de eerste keer dat   dergelijke technologie beschikbaar is gesteld aan Suriname.

Het genoemde systeem zal ook zorgen voor de verhoging van onze grensbeveiliging tegen alle soorten criminelen. Het systeem biedt de mogelijkheid om vingerafdrukken digitaal te verzamelen in een databank. Deze digitale informatie zal waar nodig ook gedeeld worden met andere landen. Het is de politie in Suriname al gelukt om met behulp van het systeem 80 zaken op te lossen,waaronder diverse inbraken en ook een levensberoving. Het digitaliseren van Suriname en andere CARICOM landen zal de onderlinge samenwerking met betrekking tot het uitwisselen van criminele data brengen naar internationaal gehanteerde standaarden. 

De Verenigde Staten van Amerika heeft de AFIS al verschaft  aan 13 Caribische landen inclusief Suriname á $250.000,- per land. De“Caribbean Basin Security Initiative” is een algemeen programma om de transnationale criminaliteit in het Caribische gebied aan te pakken en de regionale veiligheid te verbeteren. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit bericht delen

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Wij gebruiken cookies om de website goed te laten werken en om volledig anoniem het gebruik van onze website te analyseren.