“Geldezel” werkt zichzelf in de nesten

ezelEen 25 jarige vrouw is afgelopen dinsdag door de afdeling Fraude aangehouden voor onder andere oplichting en verduistering. Verleden week was de afdeling Fraude van de politie door een bankinstelling op de hoogte gebracht van het feit dat een rekeninghouder van hun slachtoffer was geworden van “phishing” en dat het geld op de bankrekening van iemand anders (een “money mule” of geldezel) was gestort. Na onderzoek kwam de 25 jarige vrouw in beeld en is zij aangehouden. De vrouw verklaarde aan de politie dat zij gebeld is door iemand uit het buitenland dat er US. 2.500,- op haar bankrekening was gestort.  Dat zij het geld moest lichten van haar rekening en via een geldovermaking op een bankrekening in het buitenland moest laten storten. Dat zij voor haar medewerking 10%  van het op haar rekening gestorte bedrag mocht houden zijnde US. 250,-.

Dat zij de US.2.500,- gelicht heeft  en voor zichzelf gehouden heeft. Voorts dat zij de US. 2.500,- terug wilde geven aan de benadeelde. Na afstemming met het openbaar ministerie is deze vrouw na verhoor en teruggave van het geld heen gezonden.

 

“Phishing” is een vorm van internetoplichting waarbij bankrekeninghouders naar een valse bankwebsite worden gelokt met een verzonnen verhaal. Bijvoorbeeld dat er iets aan de hand is met hun bankrekening. Dat de bank een controle moet plegen en  daarvoor bijvoorbeeld de inlognaam of het wachtwoord van zo’n bankrekeninghouder nodig heeft. Als de rekeninghouder in de val trapt komen de criminelen aan belangrijke gegevens van zo iemand om diens bankrekening te kunnen plunderen. Daarna wordt het onrechtmatig verkregen geld gestort op de bankrekening van iemand anders een zogenaamde “money mule” of “geldezel”. Deze “geldezel” moet dat geld dan overmaken naar een rekening in het buitenland. Als beloning mag de “geldezel”een percentage van het geld houden. Zoals de 25 jarige vrouw die 10% van de US.2.500,- voor zichzelf mocht houden.

Dit bericht delen

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Wij gebruiken cookies om de website goed te laten werken en om volledig anoniem het gebruik van onze website te analyseren.