De dood slaat toe op de goudvelden; drie Braziliaanse gouddelvers omgekomen

De 47-jarige Silva Dos Santo Francisco is op donderdag 20 september door andere gouddelvers levenloos aangetroffen in een mijn-put te “Aqua Blanc” in het Lelygebergte gebied in het district Sipaliwini.
De overige gouddelvers voerden het levenloos lichaam per boot af naar Afobakka en schakelden de politie van Brokopondo in. De gouddelvers verklaarden aan de politie dat zij bezig waren met goudwinningswerkzaamheden in dat gebied. Dat zij zoals gewoonlijk tegen twaalf uur in de middag gingen schaften. Silva besloot om nog even achter te blijven voor het afronden van werkzaamheden op een machine nabij de mijn-put
Toen zijn collega’s om één uur ’s middags terugkeerden naar hun werk gebied zagen zij Silva niet. Dat het één hunner plotseling te binnen schoot, dat Silva last had van vallende ziekte. Hij spoedde zich toen naar de plek waar ze Silva hadden achtergelaten. Op die plek trof hij Silva levenloos in de mijn-put aan en riep om hulp. De rest van de gouddelvers gingen op het hulpgeroep af en haalden het levenloze lichaam van Silva uit de put. Vervolgens brachten de gouddelvers het lijk per boot naar Afobakka.
Inmiddels is het ontzielde lichaam van Silva na overleg met het Openbaar Ministerie afgestaan aan zijn nabestaanden.

In een ander geval raakten vier Braziliaanse gouddelvers in de avond van zondag 23 september bedolven onder het zand te ” Errobergi” in het stuwmeer gebied.
De politie van Brokopondo kreeg op de avond in kwestie de melding binnen van het ongeval en ook dat twee van de gouddelvers dood waren. De politie ging maandagmorgen 24 september naar Afobakka waar de twee ontzielde lichamen van Alves Rodriques en Olivieira Martin, beiden 24 jaar, door een bootsman en overige gouddelvers waren overgebracht vanuit het stuwmeer gebied. Volgens verklaringen van de gouddelvers waren zij bezig met goudwinningswerkzaamheden te “Errobergi”. Dat is een berg die voor het ongeval zo’n 30 meter hoog was. Dat op een bepaald moment een harde wind begon te waaien met het gevolg dat een boom op de berg ontwortelde en met een deel van de bergtop omlaag gleed. Dat de slachtoffers Alves Rodriques en Olivieira Martin op een lagere gedeelte van de berg onder een kamp, dichtbij een in de berg gegraven tunnel, bezig waren te werken. Dat de twee slachtoffers en de tent bedolven raakten onder de omgevallen boom en het meegesleurd puin met het voor hun noodlottig gevolg.
De tunnel raakte gedeeltelijk ook bedolven onder een hoop zand en puin, waarin op dat moment twee andere gouddelvers aan het werk waren.
Met behulp van een graafmachine werd er gegraven en bij een diepte van ongeveer 20 meter in de berg werden de lijken van Rodriques en Martin opgegraven. Bij een diepte van ongeveer 29 meter zijn de twee andere Braziliaanse gouddelvers levend aangetroffen en bovengronds gehaald. Hun situatie is stabiel te noemen.
Na afstemming met het Openbaar Ministerie zijn de ontzielde lichamen van Alves Rodriques en Olivieira Martin afgestaan aan hun nabestaanden.

Dit bericht delen

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

Wij gebruiken cookies om de website goed te laten werken en om volledig anoniem het gebruik van onze website te analyseren.